Prolomení marketingového bludiště: Pronikavé otázky pro dnešní strategické znalce

Lenka Stehlíková
Lenka Stehlíková 04.01.2024 | 3 min
Od nových trendů a změn v chování spotřebitelů, přes výzvy integrace online a offline marketingu, až po otázky související s ochranou osobních dat a angažování Generace Z - pojďte se s námi zamyslet nad klíčovými otázkami, které nám pomohou zůstat stále relevantní v tomto rychle se měnícím a výzvami nabitém prostředí marketingu.
Prolomení marketingového bludiště: Pronikavé otázky pro dnešní strategické znalce
Náhoda tomu chtěla, že jsem se nedávno o víkendu probudila do deštivého rána a po letech hektické práce v marketingu jsem se rozhodla sepsat si několik klíčových otázek, které mě v poslední době zaměstnávaly. Jak se tak říká “odložit si je z hlavy”. Honí se mi hlavou docela dlouho a s blížícím se koncem roku, jak má člověk potřebu víc a víc bilancovat, mě dohnaly až ke klávesnici.

Tyto otázky, a jejich soupis,  jsou pro mě způsobem, jak lépe pochopit výzvy a příležitosti, které před námi stojí. Podělím se s vámi o ně, protože věřím, že mohou být užitečné k zamyšlení i pro vás. A jestli už na ně odpovědi znáte, tak se s námi podělte.

1. Jak nové trendy v digitálním marketingu mění způsoby, jakými se angažujeme se zákazníky?

Musíme dokonale porozumět, jak technologie jako AR a AI mění interakce se zákazníky. Ale jak nejrychleji a nejlépe?

2. Jak změny v chování spotřebitelů ovlivňují naše marketingové strategie? 

Je důležité sledovat, jak se mění preference spotřebitelů, a reagovat na tyto změny ve svých strategiích. Jak ale máme stihnout integrovat všechny nové nástroje a výzkumné strategie?

3. Jak mohou naše značky dosáhnout výrazného postavení na přesycených trzích?

Musíme se soustředit na naše jedinečné prodejní argumenty a storytelling. Jsou ale naši klienti schopni nám je vydefinovat a doručit?

4. Jakou roli hraje technologie ve zvyšování efektivity našeho marketingu? 

Je důležité pochopit, jak nástroje jako analýza dat a automatizace mohou zlepšit naše kampaně. Vstupní jednorázové náklady jsou ale nejčastější bariérou, ačkoliv automatizace náklady na práci prokazatelně zlevňuje. Co s tím tedy?

5. Jak se naše značky přizpůsobují integraci online a offline marketingových kanálů?

Musíme myslet na to, jak vytvořit bezproblémový omnichannel zážitek. Ovšem jak pro naše klienty, tedy značky, který ten zážitek mají designovat a integrovat, tak pro jejich zákazníky, kteří ho mají ocenit a pohodlně využívat.

6. Jaký dopad mají sociální a politické hnutí na poselství našich značek? 

Je klíčové zvážit rizika a výhody spojené s vyjadřováním podpory sociálnímu stavu světa. Ne na každé vlně se chcete svézt.

7. Jak rostoucí důraz na ochranu dat ovlivňuje naše přístupy v digitálním marketingu?

Musíme najít rovnováhu mezi personalizací a soukromím. Rozumějte, jsem velkým zastáncem soukromí a vlastního klidu, ale zároveň věřím v přínos personalizace svého prohlížeče na mé zájmy a potřeby. Zákazníci nemají problém oblíbeným značkám svá data poskytnout. Umí si o ně značky říct srozumitelně?

9. Jak se naše značky vypořádávají s výzvami e-commerce v post-pandemickém světě?

Musíme přemýšlet o tom, jak přizpůsobit naše e-commerce strategie. Jsou klienti vždy ochotni pracovat na “zadních vrátkách”?

10. Jaké strategie jsou efektivní při angažování Generace Z? 

Musíme pochopit, co motivuje Generaci Z a jak na to reagovat v našich kampaních. Nebo nemusíme?

Tyto otázky nejsou jen teoretické. Jsou klíčem k pochopení, jak zůstat relevantní a úspěšní v neustále se měnícím světě marketingu. Doufám, že vám poslouží jako inspirace k zamyšlení a výzva k inovacím ve vaší práci.
Lenka Stehlíková

Lenka Stehlíková

Cenové srovnávače, feedy a automatizace. To je pro Lenku skvělá společnost, ve které je nejštastnější. Lenka má dar do hloubky pochopit produktové portfolio a zamyslet se nad chováním zákazníků. Proto rychle zjistí, co je na vašem projektu důležité a za čím je potřeba jít. Svůj volný čas nejraději tráví na zahradě.

Držte krok s trendy digitálního marketingu

Pravidelný přísun znalostí, tipů a sem tam i akcí přímo ve vaší schránce.

arrow icon