Verze GPT-4o dostupná i zdarma a nová certifikace od TikToku | Online novinky květen 2024

Digital
Miriam Trofimenková
Miriam Trofimenková 10.06.2024 | 3 min
Květen přinesl několik významných změn a inovací ve světě digitálního marketingu a zejména umělé inteligence. Od nového průzkumu trendů v nákupním chování Generace Z až po revoluční jazykové modely a certifikace. Podívejte se na přehled těch nejdůležitějších novinek, které vám pomohou zůstat v obraze a přizpůsobit vaše strategie aktuálním trendům.
Verze GPT-4o dostupná i zdarma a nová certifikace od TikToku | Online novinky květen 2024

Co ovlivňuje nákupní chování Generace Z?

Podle nedávného průzkumu společnosti SheerID se tito mladí lidé zaměřují na úspory a často volí levnější a udržitelnější možnosti. Sociální média jako Instagram, TikTok a Snapchat hrají pro tuto generaci klíčovou roli pro objevování nových značek, přičemž 68 % respondentů uvedlo, že právě zde nacházejí nové produkty a značky.

Průzkum společnosti SheerID ukázal, že 58 % respondentů před nákupem kontroluje, zda značka nabízí speciální slevy a exkluzivní nabídky. Tento trend je ještě silnější mezi vysokoškolskými studenty, kde 90 % hledá studentské slevy. Bezplatné dárky a doprava zdarma jsou dalšími lákadly, které mohou značky využít k získání jejich pozornosti a loajality.

S pochopením těchto preferencí můžete lépe cílit své nabídky a přizpůsobit marketingovou strategii, což může vést k vyšší míře akvizice a dlouhodobé loajality této významné spotřebitelské skupiny.

LinkedIn zavádí změny pro organické příspěvky, přednost bude mít sponzorovaný obsah

LinkedIn zavedl změnu, která ovlivní všechny organické příspěvky – jejich náhledové obrázky budou menší, zatímco větší obrázky budou vyhrazeny pouze pro sponzorované příspěvky. Tato změna má za cíl zvýšit angažovanost uživatelů v rámci platformy a podpořit tvorbu nativního obsahu. LinkedIn doufá, že tímto krokem přiměje uživatele zůstat na platformě déle a více se zapojovat do příspěvků a článků přímo na LinkedIn.
 

Pro firmy a správce firemních profilů to znamená nutnost přehodnotit svou strategii obsahu. Namísto spoléhání se na externí odkazy bude důležité se více zaměřit na tvorbu obsahu přímo na platformě. Vytváření článků a přímých aktualizací může být klíčovým krokem k udržení angažovanosti a viditelnosti na LinkedIn. Přizpůsobení se této změně může přinést nové příležitosti pro efektivní komunikaci s cílovým publikem​
 

Vylepšete svůj životopis s novou TikTok certifikací

TikTok nedávno představil novou certifikaci v oblasti nákupu médií jako součást své vzdělávací iniciativy TikTok University. Tato certifikace je určena pro marketéry, kteří mají zkušenosti s reklamními kampaněmi na TikToku a chtějí si oficiálně potvrdit své dovednosti. Certifikační proces zahrnuje zkoušku, která testuje znalosti v oblastech, jako je tvorba reklmních kampaní pomocí TikTok Ads Manageru, kreativní základy, propojení dat a komplexní správa kampaní. Úspěšní kandidáti obdrží certifikát platný dva roky, kterým se mohou pyšnit ve svém životopise nebo na LinkedInu​​​.
 

Tato certifikace nejenže potvrzuje odborné znalosti, ale také zvyšuje profesionální prestiž a otevírá dveře k novým kariérním příležitostem. Firmám a agenturám mohou certifikovaní odborníci na TikTok reklamu pomoci zvýšit jejich důvěryhodnost. TikTok tak poskytuje cenný nástroj pro ty, kteří chtějí vyniknout v rychle se rozvíjejícím světě online reklamy.

Seznam.cz uvádí jazykový model Šelma, který překonává GPT-3.5

Seznam.cz odhalil svůj nový velký jazykový model nazvaný SeLLMa, čteno jako Šelma, který byl dotrénován na základech opensource modelů LLaMa od Meta a Mistral od Mistral.ai. Model byl dále vylepšován pomocí metody continued pretraining, která využívá rozsáhlý český korpus. Martin Kirschner, produktový manažer vyhledávání, oznámil, že model již v některých úkolech překonává GPT-3.5 a v určitých aspektech je srovnatelný s GPT-4.

Seznam plánuje implementaci Šelmy do svých služeb během letošního a příštího roku. Momentálně probíhá vývoj více než 20 produktových vylepšení založených na tomto modelu.

OpenAI uvádí GPT-4o, který je dostupný i pro neplatící uživatele

OpenAI představil svůj nejnovější model GPT-4o, který kombinuje schopnosti textového, zvukového a obrazového vstupu a výstupu. Tento model, zkráceně označovaný jako "omni", bude dostupný nejen pro uživatele s předplatným, ale i pro neplatící uživatele ChatGPT. Používání bude omezeno limitem zpráv, přičemž platící uživatelé budou mít až pětkrát vyšší limit než uživatelé zdarma.

GPT-4o slibuje výrazně rychlejší odezvy a vyšší úroveň inteligence ve všech podporovaných formátech. Nová verze dokáže zpracovávat komplexní multimodální vstupy v reálném čase, což umožňuje přirozenější konverzace. OpenAI rovněž oznámila, že zpřístupní desktopovou aplikaci ChatGPT nejprve pro uživatele macOS s předplatným, a později i pro verze zdarma. Tento krok je součástí širší strategie, která má za cíl zpřístupnit pokročilé AI nástroje co nejširší veřejnosti​.
Miriam Trofimenková

Miriam Trofimenková

Miriam se věnuje hlavně správě a tvorbě obsahu pro sociální sítě. Přemýšlí, nad tím jak videa a fotky správně zakomponovat do komunikace dané značky a jak vše správně podpořit dobrým copy. Díky jejímu širokému záběru se nezalekne ani PPC či SEO optimalizací a dokáže rychle reagovat na měnící se trendy. Svůj ideální den začíná s knihou v ruce a končí na rockovém koncertu.

Držte krok s trendy digitálního marketingu

Pravidelný přísun znalostí, tipů a sem tam i akcí přímo ve vaší schránce.

arrow icon