Na Seznamu za soukromí zaplatíte a nový chatbot Grok odpoví i na pikantnosti | Online novinky březen 2024

Digital
Miriam Trofimenková
Miriam Trofimenková 09.04.2024 | 2 min
Jaké online novinky nás zvedly ze židle v březnu 2024? Přečtěte si, v čem vyniká nový AI chatbot, kdo chystá novou síť výdejních boxů či důvod, proč Seznam.cz požaduje poplatek za soukromí.
Na Seznamu za soukromí zaplatíte a nový chatbot Grok odpoví i na pikantnosti | Online novinky březen 2024

Nový AI generátor videí Sora

OpenAI, tvůrce Chatu GPT, rozšiřuje své služby a představuje AI generátor videí Sora. Podobně jako obrázkový model DALL-E, Sora transformuje psané pokyny na realistická videa. Aktuálně je stále ve vývoji a OpenAI sbírá zpětnou vazbu od několika vybraných umělců, kterým byl poskytnut přístup.

Tvorba takového modelu také přináší nové možnosti zneužití, kterým se OpenAI snaží vyhnout jednak spoluprací na testování s vývojáři, kteří se specializují na dezinformace a nenávistný obsah, a jednak vývojem nástrojů, které pomohou s detekováním videí vytvořených pomocí Sory. Rovněž budou aplikovány bezpečnostní metody, které jsou základem modelu DALL-E.

Seznam zpoplatňuje odmítnutí sběru dat

Od konce března si Seznam cení vaše soukromí na 79 Kč měsíčně. Kdo používá Seznam.cz a chce odmítnout používání cookies za účelem personalizovaných reklam, musí nově platit. Ředitel divize Identity a uživatelského profilu Jiří Udatný uvedl, že vývoj a kvalitu služeb Seznamu platí každý uživatel svými daty a zobrazováním reklamy. Ten, kdo toto odmítá, už bude muset platit penězi. Podle Udatného není taková platba v zahraničí nic neobvyklého.
 

Sociální síť X spustila vlastního chatbota

Start-up Elona Muska xAI chce konkurovat OpenAI vlastním chatbotem Grok s umělou inteligencí. Chatbot je již aktuálně dostupný v beta verzi na sociální síti X pro členy X Premium+, kteří nástroj mohou používat po přihlášení do svého účtu.

Největší výhodou Groka je čerpání nejnovějších informací ze sociální sítě X v reálném čase, díky čemuž dokáže uživatelům poskytnout aktuálnější informace, než konkurence. Grok má údajně rebelský a vtipný přístup a narozdíl od jiných AI systémů by měl dokázat odpovědět i na pikantnější otázky, které jiné modely odmítají.

Chatbot má fungovat na principu open-source a jeho kód je od března veřejně dostupný komukoli prostřednictvím stránky Github.

Allegro zavádí výdejní boxy

Allegro nasedlo na vlnu výdejních boxů a využívá jejich popularity k tomu, aby bylo zákazníkům ještě dostupnější. Chystá se po Česku zavést vlastní výdejní boxy nazvané One Box, a přidává se tak k firmám jako jsou např. Zásilkovna, PPL či Alza. Zákazníci využívající One Box si tak budou moci objednávku samoobslužně vyzvednout, ale boxy budou sloužit i k vrácení. První One Box se již nachází v Praze, ale kdy přesně dojde k rozšíření sítě, zatím firma neuvedla.

LinkedIn jde s dobou

LinkedIn nechce zaostávat a přidává se k TikToku, Youtube a Metě v zavedení nového video kanálu, ve kterém může uživatel sledovat videa vertikálního formátu. Aktuálně je tato novinka v testovací fázi, a datum dostupnosti všem uživatelům zatím není známo. Podle dostupných informací se má však jednat jen o obsah zaměřený na kariéru a profesionalitu.

Zdroje:
Miriam Trofimenková

Miriam Trofimenková

Miriam se věnuje hlavně správě a tvorbě obsahu pro sociální sítě. Přemýšlí, nad tím jak videa a fotky správně zakomponovat do komunikace dané značky a jak vše správně podpořit dobrým copy. Díky jejímu širokému záběru se nezalekne ani PPC či SEO optimalizací a dokáže rychle reagovat na měnící se trendy. Svůj ideální den začíná s knihou v ruce a končí na rockovém koncertu.

Držte krok s trendy digitálního marketingu

Pravidelný přísun znalostí, tipů a sem tam i akcí přímo ve vaší schránce.

arrow icon